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Castañas de para
Castañas de para







castañas de para

This species is mainly found in central Chile as fruit orchards covering a total estimated area of 339 hectares ( Instituto Nacional de Estadística, 2007), distributed over the Andes foothills. Originally from the northern hemisphere (mostly Europe and Asia) ( Pereira-Lorenzo and Ramos-Cabrera, 2004), its fruit, the “sweet chestnut”, is one of the most important nuts worldwide ( Kan et al., 2017) due to its combination of high carbohydrate contents and low protein and fat contents ( Saavedra, 1981 Dinis et al., 2008).

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Its current distribution within the Chilean territory ranges from 34°S to 41°S latitudes ( Grau and France, 1998 Joublan et al., 2004). The European chestnut (or sweet chestnut, Castanea sativa Mill.) was introduced in Chile in the early 1800s ( Grau, 2003).

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Palabras claves: Castanea sativa Región de Los Rios Scott y Knott tamaño y forma del fruto Por lo tanto y dado los resultados (especialmente el de calibre), el fruto analizado proveniente de rodales con fines madereros, tiene un alto potencial como productos secundario, como por ejemplo para mermelada, puré de castañas y harina. Asimismo, el fruto del castaño estudiado puede ser definido como de calibre pequeño, con una baja partición y daño interno, además de casi nula cavidad. En general, no se encontraron diferencias significativas entre rodales. Los rodales se compararon estadísticamente usando la prueba de prueba de Scott y Knott, además de tablas de contingencia. El estudio se desarrolló sobre tres rodales ubicados en la Región de Los Rios, Chile (39°S), lugar que concentra la mayor superficie de castaño en Chile. largo, ancho y grosor), su forma (R1 como la relación entre el ancho sobre el largo y R2 como la relación entre el ancho y el grosor), y también su partición interna, el daño interno y su cavidad interna. En el presente estudio, se caracterizó morfológicamente al fruto del castaño en términos de su calibre, su tamaño (i.e. Keywords: Castanea sativa fruit size and shape Los Rios region Scott and KnottĮl castaño ( Castanea sativa Mill.) es uno de los frutos almidonados más importantes a nivel global dado su bajo contenido de grasas y alto valor nutricional. Therefore, due to its morphological characteristic (especially caliber), it has the potential to be used for secondary food products. Moreover, the Chilean forest sweet chestnut can be defined as a small-caliber fruit with slight internal cracking and internal damage and almost no cavities. In general, no significant differences in size were found among sites. Scott and Knott test of variance and contingency tables were used as statistical methods for site comparisons. The study was based in three sites in Chile, Los Rios Region (39°S), where most of the forest chestnut plantations are located. This study is the first analysis of the sweet chestnut fruit in forest plantations where the morphological properties are characterized, in terms of caliber, size, shape, and internal cracking, damage, and cavities. The sweet chestnut ( Castanea sativa Mill.) is one of the most important starchy foods worldwide due to its low fat content and high nutritional value.









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